Fietsen door de ijstijd

Je zult maar in Nijmegen wonen als fanatiek mooiweerfietser en laat uit de kast gekomen geofiel. Natuurlijk zijn de bergjes hier niet zo hoog en steil als in Zuid-Limburg, maar daar kun je weer niet eindeloos door de polder racen.

En die polder komt vaak goed van pas. Als het nauwelijks waait doe ik vaak een rechthoekig rondje over de dijken. Als het harder waait zoek ik liefst de luwte op. Gelukkig is het meestal westenwind. Dan kan ik met wind mee over de dijk en met wind tegen door bossen en over heuvels.

Bijna ontroerd bedenk ik hoe de een na laatste ijstijd dit parcours voor mij heeft uitgetekend. Hoe het ijs vanuit Scandinavië naar hier is gekomen en precies op tijd gestopt om die rare klont grind, zand en klei achter te laten. Hoe de Rijn zich er honderdduizend jaar later een weg doorheen boorde, zodat ik moeiteloos naar Tiel of Emmerich kan fietsen. Eenmaal halverwege Kleve en Elten kan ik me die eerste doorbraak van de Rijn levendig voorstellen. En daarna het breeduit meanderen en het ondergraven van de stuwwal. Waardoor ik straks weer met veel moeite de Oude Holleweg op mag klauteren.

Even buiten Kranenburg kun je de Brandenberg beklimmen. 1200 meter à 5,3%. In mijn training voor de echte cols heb ik dat veel te vaak gedaan. Nu sla ik halverwege meestal rechts- of linksaf. Het is een keuze tussen het tongbekken van Kranenburg en het tongbekken van Groesbeek, weet ik dankzij het onvolprezen www.geopaden.nl. Vanaf hier kan ik de diepe afdruk van de gevorkte ijstong duidelijk herkennen. Ik rij langs de randen ervan richting zuiden.

Aangekomen bij de Jansberg krijg ik het meestal te kwaad. Niet vanwege de muur die je moet bedwingen om over het randje van het Zevendal te kukelen. Maar vanwege de twijfels die me overvallen als newbie geofiel. De noorderhelling is veel steiler dan de zuidhelling. Komt dat door snellere smelt door de warmte van de zon? Maar was er niet ook zoiets als water dat niet wegzakte en daardoor de zuidhelling minder steil maakte? Waarom wil ik dit eigenlijk begrijpen? En mag een newbie wel woorden als smelt gebruiken?

Gelukkig fiets ik sneller dan ik denk en kan ik me algauw weer over andere zaken verwonderen. Volgende keer probeer ik het Zevendal gewoon weer te doorgronden. Of ik sla hem een tijdje over.

Onderwerpen column